nyheter om föräldraskap och fritid

Hur är livet som ensamstående förälder?

Hur är livet som ensamstående förälder?

Den frågan fick jag nyligen från en vän som lever i ett flerårigt äktenskap med två barn. Hon hade stannat upp en dag, mitt i alla bestyr, och frågat sig själv om hon skulle kunna hinna med allt om hon plötsligt var ensamstående med sina barn. Hon hade kommit fram till att svaret var nej så hon ville veta hur det egentligen ser ut för oss som är ensamstående.

Ska jag vara ärlig hade jag inte tänkt så mycket på det tidigare

– skillnaderna mellan att vara en och två. Som ensamstående förälder lever man i sin egen vardag och den är normen. Att fundera över hur saker hade varit ligger inte alltid i vår natur, speciellt när ”hade varit” inte finns på kartan över möjligheter. Det första som slog mig när jag började fundera är det här med egentid som det pratas så mycket om. Det är viktigt att ta hand om sig själv sägs det. Som ensamstående förälder måste du hitta en barnvakt för sådant, det är inte bara att lämpa över barnen på den andre personen och dra iväg på en spahelg eller liknande. Resultatet blir att jag inte lägger så mycket fokus på det där med egentid, om någon alls. De gånger jag har barnvakt handlar det oftast om att julhandla eller något arbetsrelaterat som inte går att ta sig ur.Egentid är en lyx.

Jag skulle kunna kommentera det här med ekonomin men det är både självklart och tragglas på ett flertal olika forum så det lämnar jag därhän. Istället tänkte jag ta upp det här med skolmöten och skolaktiviteter. För den som är ensamstående förälder på heltid kan det här bli en riktigt utmaning, speciellt om du har flera barn. Att gå på kvartssamtal eller föräldrarmöten kan bli en klurig historia då man inte gärna vill släpa med de andra barnen. Det blir därför mycket viktigt att ha ett pålitligt nätverk. Det gäller också för de tillfällen när du blir sjuk. Om du är ensam kan du inte bara gå och lägga dig igen när febertermometern visar 40 grader. Någon måste ta hand om barnen. Föräldrar och syskon är ofta bra resurser att ha i sitt nätverk men även andra ensamstående föräldrar kan bli ett mycket bra stöd där ni kan hjälpa varandra.

Det här kan också visa sig bli viktigt om barnen blir sjuk.

father

Att sitta på aktuen med ett sjukt barn och deras syskon blir påfrestande för alla inblandade, speciellt om barnen är små. I det läget är det bra att ha någon som kan ställa upp utan förvarning. Det kan också vara bra att planera storhandlande på så vis att man kan lämna barnen hos någon under tiden. VI vet alla att barn snabbt tröttnar på mataffärer.

Själv valde jag också att köpa en egen tvättmaskin. Att springa i tvättstugan fram och tillbaka med barnen visade sig bli krångligt. Ibland har de dåliga dagar och vill verkligen inte följa med eller gå någonstans. Då är en sådan enkel investering guld värd.

Jag kom fram till att livet som ensamstående förälder skiljer sig en hel del från min väns. Fördelen är att jag är expert på att planera vid det här laget.