nyheter om föräldraskap och fritid

Roliga helgaktiviteter för familjen som är helt gratis

Roliga helgaktiviteter för familjen som är helt gratis

Det här med ekonomi kan vara krångligt, inte minst när man har barn. Självklart vill man helst ha hus så att barnen kan få växa upp med mer utrymme och en egen trädgård att leka runt i. Sedan måste man helst ha två bilar för att kunna skjutsa både hit och dit vid alla möjliga tillfällen. Slutligen är det alla aktiviteter i sig så som fotboll, dans och ridning. Det naggar på ekonomin och det är inte alltid det finns extra pengar att åka på bio för under helgen. Hos oss har vi löst det genom att utforska alla aktiviteter som är kostnadsfria men som både barnen och vi vuxna ändå uppskattar. När vi påbörjade projektet trodde vi att utbudet skulle visa sig vara fattigt och idéerna få men det visar sig att det inte alls behöver kosta att ha roligt.

Vilka aktivieter som är bäst beror på årstid och vi får planera därefter.

family events

På sommaren finns naturligtvis en massa badplatser som är helt gratis att besöka. Det enda vi behöver göra är att packa ned lite fika, en god bok och barnens favoritleksaker så är vi redo för en heldag med lek, stoj och solbadande. Regniga sommardagar kan tillbringas med att läsa högt för barnen eller att spela deras favoritspel tillsammans med dem. Det gör att vi kommer närmre varandra som familj och barnen får en chans att se vår lekfulla sida.

Under hösten brukar vi ta med barnen ut i skogen och söka efter löv med vackra färger. De här löven torkar vi sedan och klistrar in dem i en liten höstbok tillsammans med teckningar från barnen. Det går också utmärkt att torka blommor eller bär att dekorera den lilla höstboken med. Skogspromenaden i sig blir ett äventyr och är ett utmärkt tillfälle för att leka lite skogsmulle, kurragömma eller annan lämplig skogslek. Är du duktig på svamp kan ni passa på att plocka en korg full så blir utflykten inte bara gratis utan ger godsaker till middagsbordet.

När vintern kommer smygandes känns det kanske

live it up

inte så lockande att vara utomhus men det finns så mycket du kan göra beroende på väderförhållanden. De flesta samhällen har en isrink som du kan besöka helt gratis för att åka skridskor med barnen. Bor du där det finns snö så är det ett rent nöje att bygga snögubbar och vackra snölyktor som ni sedan kan njuta av. Vill ni hellre vara inomhus så finns det ibland utställningar som är helt gratis att besöka och har ni ett aktivt folkets hus brukar det kunna anordnas julfester för barn som också är helt gratis.

Under våren blir både barnen och vi vuxna mer energifulla och vi längtar ut igen. Att förbereda trädgården för sommaren kan låta som ett tråkigt jobb men att göra det tillsammans som familj gör det hela så mycket roligare. Du kan samtidigt lära barnen om olika växter i trädgården och hur naturen fungerar under årstiden. På de riktigt varma dagarna kan ni göra en utflykt til närmsta lekpark eller park för en härlig picknick eller för att bara umgås. Att ha roligt måste inte kosta skjortan.